Keres

Hajós Munka - Külföldi Munka

Az úgynevezett hajós munka főként fiatalok körében elterjedt külföldi munka, különösen azoknál, akiknek még nincs családjuk. Miért is? A hajós munka legtöbbször egy tengerjáró hajón (cruise ship) és ritkábban folyami hajón (river ship) végzett munkát jelent.

Ezek a hajók mondhatni üdülőhajók, ahová az emberek nyaralni mennek ez a nyaralási forma főként az USA-ban nagyon elterjedt. Egy-egy ilyen hajós munkát úgy lehet elképzelni mintha egy nagy szórakoztató komplexumban kéne dolgoznunk ami éppenséggel a tengeren úszik.

A hajós munka előfeltétele szinte minden esetben, hogy a jelentkező legalább angol nyelven folyékonyan tudjon beszélni. Vannak hajótársaságok, ahol nem csak angol nyelvű utasokat szállítanak, mint például sok dunai folyami hajó, ott főként a német nyelv ismerete a lényeges.
Nem árt tudni a hajós munka nem egy leányálom, nem hasonlítható semmiféle hazai vendéglátós munkához. Az egyik fő különbség, hogy egy tengeri hajón végzett munkánál 6-9 hónap közti szerződést ír alá a kiválasztott személy. Legalább fél évig távol van a családjától ezek után, ah meg voltak vele elégedve akkor meghosszabbítják a szerződését és kap 6 hét eltávozást, majd visszamegy és kezdődik újra a 6 hónap.

Azt is fontos tudni, hogy a hajós munka esetében a hajón nincs szünnap, folyamatosan közlekedik. Reggel elhagyják az utasok a fedélzetet és délelőtt már be is szállnak az új turnusra érkezettek. Ebből következik, hogy egy hét az 7 azaz HÉT munkanapból áll fél éven keresztül. Minden nap kell dolgozni, kb. 8-10 órát, ez is hajótársaságtól függ. Legtöbbször ez nem egyhuzamban történik, hanem 2-3 részre osztva. Ebben az a kellemetlen, hogy nincs az embernek folyamatosan fél nap szabadideje.

A hajós munka során legtöbb embert 2 munkakörre keresnek az egyik a felszolgáló a másik a szobalány, ezek lehetnek fiúk és lányok is. Bár a szobalány esetében többször találkozunk lányokkal.
Van még sok más munkakör is melyet be lehet tölteni a hajós munka során, legtöbbhöz speciális képzés és gyakorlat kell és nem kell belőlük túl sok egy-egy hajóra. Például kell baby sitter, fodrász, zenész, fotós, stb. ezekből néhány van egy-egy hajón, de pincérből több tucat is kell.

Legtöbb nagy tengeri hajó 2500-3500 utassal közlekedik 3-10 nap közti utakat kínálnak, vannak ennél hosszabb utak is.

Az egyik már régóta működő hazai ügynökség, akik közvetítenek hajóra a Crew Agency a www.crew.hu oldalon lehet megtalálni őket.

Röviden ennyit írtunk a hajós munka ismertetéseként.

FelnőttképzésKapcsolatIngyenes Tanácsadás